0 producten

Vijf jaargetijden

Ineke Holzhaus
30,-

Vijf jaargetijden is een poëzie-uitgave die de Atalanta Pers uitbrengt ter gelegenheid van het verschijnen van opus 50 in de reeks ‘Lentekaarten’, een inmiddels lange reeks gelegenheidsuitgaven waarmee in 1972 werd gestart. Ineke Holzhaus schreef voor deze uitgave een gedichtencyclus over de vier seizoenen. Op verzoek van Atalanta Pers voegde ze aan de vier jaargetijden een vijfde toe.

Hetzelfde anders is een nieuwe expositie die ter gelegenheid van het verschijnen van de 50ste lentekaart op deze website is ingericht.

Meer informatie over Vijf jaargetijden en de web-expositie leest u onder de tab ‘Toelichting’.

De bundel Vijf jaargetijden is op een geraffineerd eenvoudige wijze vormgegeven. In het terrakleurig omslag, waarin tussen titel en auteursnaam vijf preeglijnen zijn aangebracht, is in een warmgrijs omslag met beeldmerk een drie maal gevouwen lichtgrijs tekstblad genaaid. Hierop zijn in twee kleuren de teksten gedrukt, aangevuld met een typografische versiering in een derde kleur. Zie de afbeeldingen om daarvan een indruk te krijgen.

Ineke Holzhaus werd in 1951 in Amsterdam geboren. Al vroeg werd haar liefde voor de poëzie gewekt. In de jaren ‘70 werd ze de eerste theatermaker bij Poëzie Hardop, een gezelschap dat programma’s maakte met gedichten of literaire teksten van Nederlandse of internationale dichters als uitgangspunt. Vervolgens werkt ze bij diverse theatergezelschappen als actrice, dramaturg of regisseur. Langzamerhand legde ze zich meer toe op het schrijven van theater- of radiohoorspelscripts. Ze presenteerde vele buitenlandse dichters bij Poetry International in Rotterdam of tijdens de International Poetry Nights in Maastricht. Op Kasteel Groeneveld in Baarn verzorgde ze met Ilonka Verdurmen en Polo de Haas jarenlang literaire avonden. De afgelopen jaren ontvangt ze in “Poëzie op zondag” dichters in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Ze geeft workshops aan de Schrijversvakschool en is vaste medewerker bij Stichting School der Poëzie.

Ze publiceerde haar eigen werk in diverse literaire bladen en in 2008 verscheen haar eerste dichtbundel Hond in Pompeï. Voor Blijven en weggaan, haar vierde bundel, ontving ze in 2015 de Hofvijver Poëzieprijs. Van haar poëzie verschenen vertalingen in het Duits en Italiaans.

Voor de Atalanta Pers schreef ze mee aan de in 2015 uitgekomen bundel Onderweg, verschenen ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Willem van Toorn.

 

De reeks lentekaarten is een inmiddels vijftig stuks tellende reeks nieuwjaarswensen die Tineke en René Bakker namens zichzelf en de Atalanta Pers op 21 maart gewoon zijn te sturen aan familie, vrienden en andere relaties. Ter gelegenheid van het verschijnen van opus 50 is op deze site een expositie ingericht waarin al deze gelegenheidsuitgaven, aangevuld met wat korte toelichtingen, te zien zijn.

Klik hier om deze expositie te bezoeken. 


Titel
 Vijf jaargetijden
Auteur
 Ineke Holzhaus
Uitgavenummer
 1.1.133
Pers
Atalanta Pers
Plaats
Baarn
Datum
2022
Opbouw
 8 pagina's, als leporello in omslag genaaid, omsloten door een groter omslag met betiteling
Formaat
 24 x 17.3 cm
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
 60 gesigneerde exemplaren, genummerd: I-V, 1-50 en 5 exemplaren HC
Letter
 Segoe
Papier
 175 grs. Cool Grey
Druktechniek
 full-colour piezografie
Bindwijze 
 
Uitvoering
 
Bijzonderheden
 
Documentatie
 
Signaleringen
 
Sec. literatuur
 
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 Vijf jaargetijden
Auteur
 Ineke Holzhaus
Uitgavenummer
 1.1.133
Pers
 Atalanta Pers
Opbouw
 8 pagina's, als leporello in omslag genaaid, omsloten door een groter omslag met betiteling
Formaat
  24 x 17.3 cm
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
  60 gesigneerde exemplaren, genummerd: I-V, 1-50 en 5 exemplaren HC