0 producten

Dooddoeners [ Voedsel tot nadenken - III ]

Mark Boog
39,50

Dooddoeners is een nieuwe uitgave in de reeks 'Voedsel tot nadenken'. In deze uitgave wordt de lezer aan het denken gezet over een aantal te pas en te onpas gebruikte zinnetjes die bekend staan onder de naam ‘dooddoeners’.  Op verzoek van de Atalanta Pers schreef dichter Mark Boog een reeksje gedichten, elk met een bekende dooddoener als titel en dus ook als onderwerp.
Zijn filosofisch getinte poëzie, waarin de somberte door lichtheid en ironie in evenwicht wordt gehouden, is bij uitstek geschikt om ons met zijn dooddoeners tot nadenken aan te zetten. 

De eerste aflevering met de veelzeggende titel Alles komt goed is in januari 2022 verzonden. In november van dat jaar zal de reeks worden afgesloten met Over smaak valt niet te twisten.

Bestelt u deze uitgave, dan ontvangt u deze gedichten in de loop van 2022 in zes mooi vormgegeven afleveringen, dus om de twee maanden. Deze afleveringen worden bij de eerste zending aangevuld met een titelblad en bij de laatste met een afsluitende aflevering, waarin het colofon is opgenomen. Tevens krijgt u een speciaal vervaardigde cassette, waarin alles kan worden opgeborgen en bewaard. 
De oplage is beperkt tot 45 exemplaren, alle genummerd en door de dichter gesigneerd.

Meer informatie over deze uitgave leest u onder de tab Toelichting en Beschrijving / Details.

Ter inleiding

In 1979 bracht de Atalanta Pers onder de titel Voedsel tot nadenken (1.1.1) haar eerste uitgave uit.  Deze lijn van (maatschappij)kritische teksten werd in hetzelfde jaar nog voortgezet met Wapene Martijn (1.1.2), teksten van de Middeleeuwse schrijver Jacob van Maerlant. Na Kom, kom, niet zo negatief (1.1.5) van Jules de Corte in 1981 raakte deze lijn in het fonds in deze vorm een beetje uit het zicht. Niet dat er geen sprake meer zou zijn van uitgaven waarin de kritiek in een of andere vorm hoorbaar was, maar niet meer zo manifest als in de genoemde eerdere uitgaven. Tot 2019, toen we ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Atalanta Pers de draad van het begin weer oppakten en in 2020 een vervolg op Voedsel tot nadenken uitbrachten (1.1.123). Het gevoel erbij was goed, de reacties waren positief. Dat zijn dan ook de redenen geweest om te zien of we de reeks een langer leven zouden kunnen gaan geven door er af en toe en in een wisselende vorm een vervolg aan te geven.
'Voedsel tot nadenken' blijft wel de naam van de reeks, maar elk volgend deel heeft natuurlijk recht op zijn eigen titel. Die traditie wordt in 2022 ingezet.
Schreef ik voor het eerste 'Voedsel tot nadenken' zelf de teksten, de afleveringen uit 2020 bevatten naast een eigen bijdrage diverse kritische teksten van anderen. Voor 2022 wilde ik graag de poëzie aan het woord laten. De vraag wie daarvoor uit te nodigen was snel beantwoord: Mark Boog natuurlijk. Hij is immers de dichter die eerder al op een sublieme, vileine manier in ‘zijn encyclopedie’ de grote woorden onder handen nam, dus wie zou dit beter kunnen doen dan hij. “Een mooi plan, ik heb er zin in” was zijn reactie op mijn uitnodiging. Het resultaat mag er zijn: Dooddoeners  als voedsel tot nadenken. Ik hoop dat u ervan zult genieten.

René Bakker 


Mark Boog

Van deze schrijver verschenen inmiddels naast zes romans een zevental dichtbundels. Zijn werk werd meermalen met prijzen bekroond, onder andere met de VSB-poëzieprijs.
Bij de Atalanta Pers verscheen in 2005 de bundel Seizoenen (1.1.69) en samen met H.H. ter Balkt schreef hij in 2010 de dialogenbundel 't Weerlichten langs de weg (1.1.83). Daarnaast werkte hij mee aan zeven andere Atalanta-uitgaven. 

Meer informatie over Mark boog vindt u hier:

Website Mark Boog: klik hier.
Website Koninklijke Bibliotheek: klik hier.


Afronding van de reeks Dooddoeners

In november 2022 is met het verzenden van de zesde en laatste aflevering de reeks Dooddoeners afgesloten. Om dat te vieren heeft de Atalanta Pers aan Mark Boog een speciaal gemaakte wandtegel aangeboden.

Klik hier om het nieuwbericht te lezen dat hieraan gewijd was.

Titel
 Dooddoeners
Auteur
 Mark Boog
Uitgavenummer
 1.1.132
Pers
Atalanta Pers
Plaats
Baarn
Datum
januari / december 2022
Opbouw
 acht plano's (titelblad - zes bladen met gedichten - blad met colofon), gevat in een cassette
Formaat
 22 x 19 cm 
Reeks
 Voedsel tot nadenken
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
  48 genummerde en gesigneerde exemplaren:  I-III en 1-45
Letter
 Myriad Pro
Papier
 Bright White, 270 gr.
Druktechniek
 Piëzografie
Bindwijze 
 plano's in cassette
Uitvoering
 acht plano's in cassette
Bijzonderheden
 
Documentatie
 
Signaleringen
 
Sec. literatuur
 
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 Dooddoeners
Auteur
 Mark Boog
Uitgavenummer
 1.1.132
Pers
 Atalanta Pers
Opbouw
 
Formaat
 22 x 19 cm
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
 48 genummerde en gesigneerde exemplaren:  I-III en 1-45