De Atalanta Pers in beeld

Bij diverse gelegenheden zijn filmopnamen gemaakt. Een kleine selectie daaruit.

2015 - Atalanta Pers - Hartwerkers

In 2015 vond een interview plaats vanuit de Stichting Hartwerkers, een beweging die filmisch mensen of instellingen signaleert die opvallen door de passie die zij hebben met wat zij doen of maken: een zaak van het hart. Tineke en René Bakker komen in dit kleine filmportret uitgebreid aan het woord en sprerken vanuit hun hart over dat wat ze met hart en ziel doen: het maken van boeken.

Interview: Shanti …. Camera en montage: Quirijn Bakker

2014 | 2015 - Atalanta Pers - een interview met Tineke en René Bakker

In 2014 verscheen de honderdste boekuitgave van de Atalanta Pers. Naar aanleiding daarvan werden René en Tineke Bakker geïnterviewd door RTV-Baarn. Dit interview dat een aardige kijk geeft op zowel de makers en hun beweegredenen als op de diversiteit van het fonds, werd uitgezonden in het voorjaar van 2015.

RTV-Baarn Interview: Wil Lengkeek Camera en montage: Paul van der Raad

In de montage is gebruik gemaakt van door Quirijn Bakker in het atelier gemaakte filmbeelden.  

2016 - De elementen - expositie en boekpresentatie

In oktober 2016 werd het vierde en laatste deel uitgebracht van een vierluik over de elementen. Bij deze gelegenheid, waarbij de vier betrokken dichters uit hun werk lazen, werd ook een expositie geopend die aan deze lijn in het fonds van de Atalanta Pers gewijd was. Deze expositie vond plaats in Kasteel Groeneveld te Baarn. De korte film die RTV-Baarn maakte, geeft niet alleen een mooi beeld van deze expositie, waarbij René Bakker een toelichting geeft, maar bevat ook een kort interview met de dichter Mark Boog die betrokken was bij de reeks “Elementen”.

RTV-Baarn Interview: Corrie Jansen Camera: Paul van der Raad

2018 - Stelsel – de zeven hoofdzonden - een boekpresentatie

In april 2018 vond in Berg en Dal te Baarn de presentatie plaats van de uitgave Stelsel – over de zeven hoofdzonden. Ria den Dikken, filosofe, hield bij deze gelegenheid een inleiding over de zeven hoofdzonden. Daarnaast komen in deze film de dichter Mark Boog, de beeldend kunstenaar Huub Niessen en de vormgever-uitgever René Bakker aan het woord. Ook wordt een filmische indruk gegeven van dit boek, waaruit ook originele tekeningen werden getoond.

RTV-Baarn Interview: Corrie Jansen Camera en montage: Bob van Delft

2019 - Vlinderslag - een expositie

In 2019 vond ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Atalanta Pers een expositie plaats in Museum CODA te Apeldoorn. Een korte filmimpressie voert u langs deze tentoonstelling waar vele uitgaven uit de periode 1979-2019 te zien waren.

2020 - Paul Celan - Schaduwvrees - een boekpresentatie

In oktober 2020 bracht de Atalanta Pers haar tweede Celan-uitgave uit: Schaduwvrees. Het lag in de bedoeling de uitgave publiekelijk te presenteren in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Door de beperkende Corona-regels moest dat helaas zonder publiek gebeuren en werd de presentatie live gestreamd. U kunt hier een opname van deze livestream zien. Aan het woord komen de vertaler Ton Naaijkens, beeldend kunstenaar Marie-Luc Grall en vormgever-uitgever René Bakker.