Jos Swiers overleden

Terug

Op 24 juni jl. overleed in zijn woonplaats Den Haag op 78-jarige leeftijd Jos Swiers.

Vanaf 2004, het jaar waarin de Atalanta Pers met een dubbeltentoonstelling in Den Haag haar 25-jarig bestaan vierde, was hij zeer nauw bij de pers betrokken en werd hij, behalve een bevlogen verzamelaar van de uitgaven, een zeer goede vriend van Tineke en René Bakker.

Naar aanleiding van de expositie in museum Meermanno te Den Haag schreef Jos Swiers, onder de indruk van de Atalanta-uitgaven, in 2005 het essay Zichtassen, in 2007 gevolgd door Kleurlijnen Lijnkleuren, teksten die hij zelf uitgaf onder het imprint De Althaea Pers.
In 2012 deed hij onder de titel “De wereld een cocon” een boek verschijnen met de complete, rijk geïllustreerde  bibliografie van de Atalanta Pers, voorafgegaan door enkele beschouwingen. Sinds die tijd hield hij die bibliografie ook volledig bij.

Zelf publiceerde Jos Swiers sinds 1997 ruim 300 uitgaven. De laatste verscheen op 23 april 2022, een maand voor zijn overlijden. Onder de titel Momento Vere gaf hij daarin een uitgebreide reactie op de laatst verschenen uitgave van de Atalanta Pers, Ineke Holzhaus’ Vijf jaargetijden.

We zullen Jos Swiers heel erg missen, als vriend van de pers, maar bovenal als persoonlijke vriend.

Terug