Met de hand geschreven en getekend

Terug

Opus 01 -  07   [1973 / 1979]

Het is 1973. De Atalanta Pers bestaat nog niet. Wel de wens om een traditie in gang te zetten en jaarlijks een lentewens aan onze vrienden te sturen.

Omdat de tijd van computers en printers nog niet was aangebroken en er ook nog geen hoogdrukpers in het atelier stond, waren we aangewezen op het ultieme handwerk. Ik schreef de teksten en verzorgde de illustraties. Voor de eerste drie kaarten maakte ik een linosnede. Tineke schreef daar met de hand de teksten bij. Voor opus 4 en 5 maakte ik een tekening. Tekening en tekst moest ik voor elke kaart met de hand op het papier zetten. Het zal duidelijk zijn dat om die reden de oplage van de eerste zeven opi uit de reeks niet erg hoog was en waarschijnlijk uit niet meer dan ongeveer twintig exemplaren bestond.

Aardig om te zien is dat in 1977 de naam van onze eerste zoon op de kaart kon worden bijgeschreven. Zo vormen deze uitgaven achteraf gezien ook een kleine familiekroniek. Dat is voor ons ook duidelijk terug te lezen in de wensen van 1978 en ’79, jaren waarin ik op artistiek gebied vastliep en keuzes moest maken, keuzes die uiteindelijk mede hebben geleid tot een start met het maken van boeken, met de geboorte van de Atalanta Pers.

Als u wilt reageren op wat u zag en las, dan wordt dat zeer op prijs gesteld.
U kunt uw opmerkingen en/of vragen sturen naar: info@atalantapers.nl

Terug