Lezen en kijken

Terug

Opus 29 -  35   [2001 / 2007]

De wenskaart van het jaar 2000, de eerste in de 21e eeuw, is een eenvoudige. Dit omdat we bij het ingaan van dit nieuwe millennium alle tijd en aandacht hebben besteed aan het uitbrengen van een bijzonder boek, Licht van mijn leven (1.1.57), dat in een aantal tekstfragmenten de voorbije tien eeuwen moest vieren. Het is een feest in tekst en beeld geworden.

De lentewens van het jaar daarop breekt met haar tekst juist een lans voor het kijken: ook zonder woorden zouden de dingen immers gebeuren. Dat kijken vormt ook de kern van de in 2002 uitgebrachte boekuitgave Het voorjaar komt in stilte (1.1.61), waarin ik in een aantal foto’s de natuurlijke kringloop vastlegde in de bladeren van de linde in onze achtertuin. De lentekaart van dat jaar was overduidelijk sterk met deze uitgave verbonden.

Over het algemeen kies ik teksten uit het werk van dichters die ik graag en regelmatig lees. Overigens is er bij alles wat ik lees sprake van een onbewuste oplettendheid, bedacht als ik ben op woorden die bruikbaar zouden kunnen zijn voor een volgende lentewens. Maar de aard van wat gezegd moet worden blijft altijd dezelfde, getuige de titels van zomaar wat van die uitgaven in deze jaren:  nieuwte, doorgaan  |  morgen is het licht  |  opnieuw  |  niets is constant  |  …

Als u wilt reageren op wat u zag en las, dan wordt dat zeer op prijs gesteld.
U kunt uw opmerkingen en/of vragen sturen naar: info@atalantapers.nl

Terug