Hoe het begon

Terug

Opus 0   [1973 / 1979]

1972 is het jaar waarin Tineke en René Bakker trouwden. Omdat ik veel tekende en ook voor anderen verlovings- of trouwkaarten had ontworpen, kon ik natuurlijk niet achterblijven toen het mijn eigen huwelijk betrof. Dus ging ik aan de slag.

Ik maakte een 72 centimeter lange pentekening. Wat ik tekende was sterk geïnspireerd door zowel het motief van de trommelaar in de roman van Günter Grass als door de sfeer van “Ranonkel” van Jacques Hamelink, allebei verhalen die sterk tot mijn verbeelding spraken. Van de tekening liet ik een cliché maken dat werd afgedrukt door de drukkerij achter mijn ouderlijk huis, waar ik als kind vaak naar de grote persen stond te kijken (lees mijn beschouwing in “Honderd seizoenen Atalanta Pers” uit 2004 [1.1.68]).
De kaart werd, verstevigd met gekleurd karton, opgerold verzonden aan familie en vrienden. Hoeveel ervan zijn gedrukt en verzonden kon ik niet meer achterhalen. De foto's tonen naast de tekening zelf het enige nog niet uitgepakte exemplaar dat we nog hebben, geadresseerd aan onszelf.

Dat in andere culturen dan de onze het nieuwe jaar gevierd wordt op de eerste dag van de lente heb ik altijd prachtig gevonden. Dat we zouden trouwen op de eerste lentedag was voor ons dan ook niet meer dan logisch.
In de loop van de tijd zijn de oude natuurfeesten deel gaan uitmaken van de christelijke cultuur van het westen, soms met de nodige betekenisaanpassingen. Wij proberen het originele lentefeest in ere te houden. Het sturen van een kaart op die dag is dan ook vanaf dat moment een traditie voor ons geworden.
In de eerste jaren stuurden we deze nieuwjaarskaart alleen naar een beperkt aantal intieme vrienden en familieleden. Langzamerhand groeide het aantal geadresseerden. Zo ontvangen al vele jaren onze trouwe Atalanta-vrienden deze lente-uitgave ook. Tegenwoordig heeft de lentewens een oplage die ligt tussen de 90 en 120 exemplaren.

Omdat onze trouwkaart feitelijk nog niet gezien kan worden als een nieuwjaarswens op de eerste lentedag, maar wel model heeft gestaan voor de traditie die daaruit is ontstaan, zien we deze kaart als het nulnummer van de reeks.

Als u wilt reageren op wat u zag en las, dan wordt dat zeer op prijs gesteld.
U kunt uw opmerkingen en/of vragen sturen naar: info@atalantapers.nl

Terug