4 - Jacques Hamelink

Brief over de vriendschap
Fragment uit brief
Brief met keuze voor “Als een boom..”
Afbeelding Lente
Terug

Hoe, waar en wanneer we schrijver-dichter Jacques Hamelink voor het eerst ontmoetten, kunnen we ons beiden niet meer herinneren. Wel, dat die eerste ontmoetingen begin 1980 heel speciaal waren (zie brief). Ze leidden dan ook een vriendschap van vele jaren in.
Er werd goed getafeld en eindeloos lang gediscussieerd. Natuurlijk was daarbij de literatuur en met name de poëzie een van de onderwerpen. Voor onze kinderen was Jacques een welkome gast die graag in de tuin een balletje met ze trapte. Het was dan ook vanzelfsprekend dat Hamelink op de middelbare school op hun leeslijst prijkte.

Ook Jacques Hamelink is, evenals de eerder genoemde Herber Blokland en Geerth van der Zee, in die eerste jaren een belangrijke persoon geweest voor de Atalanta Pers. De vele gesprekken hebben uiteindelijk geleid tot de uitgave “Strofen bij de dood van zijn vader” (1.1.6). Tijdens het maakproces spraken we ook al over een boek waarin op het thema van de seizoenen een keuze uit de Nederlandse literatuur zou worden gebracht. Ik probeerde daarvoor zelf een selectie samen te stellen. Dat bleek niet eenvoudig. De waarschuwingen van Hamelink (zie het fragment uit een brief) ter harte genomen, is besloten het aan hem over te laten (zie foto brief).
Omdat ik graag ook beeldmateriaal in het boek wilde opnemen, vroeg ik Jacques of hij wellicht iemand kende die dat zou willen en kunnen doen. Zo bracht hij ons in contact met iemand die hij kende uit sociëteit Arti in Amsterdam. Dat was schilder-graficus Hans Landsaat die vervolgens voor “Als een boom die bloeit en overwintert” (1.1.10) 4 prachtige zeefdrukjes maakte. Het verzoek aan deze kunstenaar die gewend was monumentaal werk te maken luidde: maak 4 afbeeldingen op een formaat van 10x10 cm (zie de afbeelding bij Lente). Hij ging de uitdaging aan. Het resultaat vind ik nog altijd prachtig. De ontmoeting met Landsaat was ook het begin van een nog altijd durende vriendschap. Bovendien leidde de samenwerking tot diverse mooie projecten. Meer over Hans Landsaat leest u in aflevering 09.
Jacques Hamelink heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de reeks “Zeven Zestigers”. Daarover meer in aflevering 08.

Terug