0 producten

Het vreemde feest

René Bakker & Jan Mensinga
42,50

Het vreemde feest is de titel van een kort verhaal, geschreven door René Bakker, geïllustreerd met een viertal litho's van beeldend kunstenaar Jan Mensinga. De bijzonderheden over dit boekje en waarom het juist nu in 2024 is uitgebracht, kunt u lezen onder de tab 'Toelichting'.  

Het vreemde feest is de titel van een van de drie korte verhalen die René Bakker in 1975 schreef en die onder de titel De boom en geïllustreerd met litho’s van Jan Mensinga in 1979 als een van de eerste uitgaven van de nog zeer jonge Atalanta Pers hadden zullen verschijnen, maar om onduidelijke redenen nooit in druk zijn uitgebracht.
Tijdens de werkzaamheden aan het archief van de Atalanta Pers in verband met de overdracht ervan aan het Huis van het Boek in Den Haag is een van deze verhaaltjes samen met proefdrukken van de litho’s teruggevonden.

Ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de Atalanta Pers in 2024 en de overdracht van het archief in dit jaar is besloten om dit nooit ten uitvoer gebrachte plan na 45 jaar alsnog te realiseren. 

De uitgave is in eerste instantie aangeboden aan de meest trouwe verzamelaars van Atalanta Pers.

De originele tekst is ongewijzigd opgenomen. De prenten, waarvan slechts één proefdruk beschikbaar was, zijn voor deze uitgave digitaal gereproduceerd. De originele litho’s zijn als bijlage toegevoegd aan het oplage-exemplaar van de Atalanta Pers.
Het frontispice wordt gevormd door een fragment van de tekst, door Jan Mensinga met de linkerhand op de steen geschreven. Het lag in de bedoeling om in de uitgave zoals die  oorspronkelijk was bedoeld de gehele tekst op deze manier op te nemen. 

De uitgave is geheel in zwart- en grijstinten uitgevoerd.

Van de vier door Jan Mensinga gemaakte litho's is slechts één proefdruk gemaakt. De prenten zijn dan ook waarschijnlijk niet bekend in het oeuvre van de kunstenaar en worden hier voor het eerst getoond.

Jan Mensinga (1924-1998)
is een van de belangrijkste etsers en lithografen van Nederland in de 20e eeuw. Zijn werk bevindt zich zowel in de collecties van veel particulieren als in die van diverse grote musea. 
Wie meer wil weten over deze bijzondere kunstenaar, leze het boeiende en zeer informatieve boek: Zwart vuur - de grafiek van Jan Mensinga, geschreven door Gijsbert van der Wal.Titel
 Het vreemde feest
Auteur
 René Bakker
Uitgavenummer
 1.1.140
Pers
Atalanta Pers
Plaats
Baarn
Datum
2024
Opbouw
 I, 10. I p. 
Formaat
 25 x 20.3 cm
Illustraties
 Jan Mensinga
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
 40 exemplaren: I-V en 1-35
Letter
 Myriad Pro
Papier
 Lichtgrijs, 175 gr.
Druktechniek
 Piëzoprint, in full colour
Bindwijze 
 Gebrocheerd, met donkergrijze schutbladen, in een betiteld omslag met omgeslagen flappen
Uitvoering
 
Bijzonderheden
 
Documentatie
 
Signaleringen
 
Sec. literatuur
 
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 Het vreemde feest
Auteur
 René Bakker
Uitgavenummer
 1.1.140
Pers
 Atalanta Pers
Opbouw
 I, 10, I p.
Formaat
 25 x 20.3 cm
Illustraties
 Jan Mensinga
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
 40 exemplaren: I-V en 1-35