0 producten

Alvorens in te dalen

Piet Gerbrandy
52,50

Eerst waren er vijftien gedichten. Daaromheen schreef Piet Gerbrandy zestien fragmenten poëtisch proza. Het leverde alles bij elkaar onder de titel Alvorens in te dalen een intrigerend geheel op dat de Atalanta Pers graag heeft willen uitgeven.

Uitgebreide informatie over de bundel leest u onder de tab 'Toelichting'.

De uitgave zal op 23 september aanstaande in aanwezigheid van dichter Piet Gerbrandy worden gepresenteerd in het Poëziecentrum Nederland te Nijmegen. De bundel zal daar te koop zijn.
Klik hier om naar de site en de agenda van het Poëziecentrum te gaan.

Bestellingen zullen worden verzonden in week 39, dus na de presentatie.Over het boek

Deze tekst begon dit voorjaar als een zich snel uitbreidende reeks zesregelige gedichten waarin steeds in drie stappen een afdaling wordt beschreven: van God naar materie, van ratio naar lust, van superego tot id, van de bovenleiding van een trein op een spoorbrug naar de schepen onder die brug etc. etc. Daarmee zijn het allemaal verbeeldingen van 'katabasis', een Tocht naar Beneden. Vervolgens heb ik er een prozatekst omheen gevlochten, die begint en eindigt in het Bimhuis, waar ik in het voorjaar saxofonist Joe Lovano hoorde spelen (mijn 'epos' Steencirkels begint en eindigt daar ook; de mannelijke drummer van Lovano heette, opmerkelijk genoeg, Carmen). Ook de roltrappen op metrostation Rokin spelen een rol. Maar ook mijn huis in Winterswijk, en mijn eerdere woonplaatsen Oosterbeek (waar het landgoed 'De Hoge Oorsprong' ligt) en Amsterdam-Noord. Er wordt naar goden/naar een godin gezocht, er vindt een metamorfose plaats van wesp naar 'stadsreus' ....

Woorden van Piet Gerbrandy in een mail bij de intrigerende tekst die hij stuurde, een tekst die zo aansprekend was dat de Atalanta Pers geen moment aarzelde daar een uitgave van te maken.
Bij de vormgeving ervan is de vrijheid genomen twee beelden aan het geheel toe te voegen, één aan de tekst voorafgaand en één aan het slot, beelden die veelzeggend zijn zonder iets te verklaren. Ook is in overleg met de dichter van de vijf gekozen mottoteksten de laatste aan het eind van het boek geplaatst, naast de afbeelding die deze bundel afsluit.
 
Piet Gerbrandy

Piet Gerbrandy (1958) is dichter, classicus en essayist. Voor zijn werk ontving hij verschillende prijzen: Luycy B. en C.W. van der Hoogtprijs, de Herman Gorterprijs, de Frans Kellendonk-prijs en de Jan Campert-prijs. In 2015 werden zijn gedichten tot dan toe verzameld in 'Voegwoorden'. Gerbrandy maakt deel uit van de redactie van De Gids. 
In 2011 verscheen bij de Atalanta Pers de bundel Moerbeivlekken (1.1.86).
Titel
 Alvorens in te dalen
Auteur
 Piet Gerbrandy
Uitgavenummer
 1.1.138  [ in het colofon staat abusievelijk 1.1.137 vermeld ]
Pers
Atalanta Pers
Plaats
Baarn
Datum
september 2023
Opbouw
  II, 17, III p.
[3]: franse titel, [4-5]: titel, [7]: motto's, [9-17]: tekst, [19]: colofon
Formaat
 26 x 23.5 cm
Illustraties
 René Bakker
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
 50 exemplaren: I-III, 1-45 en 2 exx. HC
Letter
 Garamond, Humanist
Papier
 Licht camelkleurig papier
Druktechniek
 piëzografie in full-colour
Bindwijze 
 gebonden met opgelegde platten
Uitvoering
Het boekblok is gelijmd in een omslag van 300 grams Clay, met partiële schutbladen van 135 grams Harvest en met opgelegde platten van 630 grams Almond.
Bijzonderheden
 
Documentatie
 
Signaleringen
 
Sec. literatuur
 
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 Alvorens in te dalen
Auteur
 Piet Gerbrandy
Uitgavenummer
 1.1.138  [ in het colofon staat abusievelijk 1.1.137 vermeld ]
Pers
 Atalanta Pers
Opbouw
 II, 17, III p.
[3]: franse titel, [4-5]: titel, [7]: motto's, [9-17]: tekst, [19]: colofon
Formaat
 26 x 23.5 cm
Illustraties
 René Bakker
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
 50 exemplaren: I-III, 1-45 en 2 exx. HC