0 producten

Daarbuiten

Hans Tentije
47,50

Daarbuiten is de titel van een reeks nieuwe gedichten van Hans Tentije, een van de belangrijke dichters in ons taalgebied. Centraal thema is het onherroepelijk voorbijgaan van de tijd. Daarbuiten is een boeiende reeks die de lezer meeneemt op een weg die een poging doet om die tijd stil te zetten, een omweg naar verderop in te slaan.

Voor een uitgebreidere beschrijving zie de tekst onder de tab 'Toelichting'

Over Daarbuiten

Droomscherven, dagresten, fragmenten van herinneringen (echte, valse of verdraaide), enkele toevallig opgevangen woorden soms, uit de diepte van het onderbewuste opborrelende voorstellingen – voor het schrijven van een gedicht kunnen er talloze aanleidingen zijn. De zo opgeroepen associaties bepalen de richting die er wordt ingeslagen en ook het verloop, de gedachtegang gaandeweg. Bijna altijd is er eerst het beeld, dan komt de taal.

Aldus Hans Tentije over het schrijven van zijn reeks ‘Daarbuiten’. Daarbij moet worden opgemerkt dat het beeld waarover hij spreekt niet de beelden zijn die in deze bundel zijn gedichten begeleiden: die heeft de vormgever later toegevoegd. Nee, het zijn de beelden in het hoofd van de dichter, de herinneringen aan een vroeger, een eens. Want het voorbijgaan van de tijd en de aftakeling van de leefomgeving, het verval, nemen zoals zo vaak in Tentijes werk een centrale plaats in. 
Is het dan een en al treurnis in deze reeks? Nee, zeker niet, want ook zijn er de liefde in de vorm van ‘een nooit vervluchtigende vrouwengeur’ en de aansporing om niet te blijven stilstaan. De abri van de bushalte is aan diggelen, de bus komt niet meer. Besef dat, lijkt de dichter ons te zeggen. Wacht niet, kom in beweging en maak omwegen. Of je daarin wilt meegaan, of die gedachtegang afwijst als zelfbedrog, is uiteraard aan de lezer. 

Daarbuiten is een boeiende reeks die je meeneemt op een weg die een poging doet om de tijd stil te zetten, een omweg naar verderop.


Over de dichter

Hans Tentije is een dichter pur sang: op één roman na verschenen er  sinds zijn debuutbundel Alles is er in 1975 twintig dichtbundels van zijn hand. Zo werkt hij gestaag verder aan een groot en boeiend oeuvre.
Voor diverse bundels kreeg hij prijzen. Zo ontving hij onder andere de Van der Hoogtprijs, de Herman Gorterprijs en de Guido Gezelleprijs. In 2017 werd hem de Constantijn Huygensprijs voor zijn hele oeuvre toegekend.

In 1997 werkte Hans Tentije voor de eerste maal mee aan een uitgave van de Atalanta Pers. Sindsdien werd het contact sterker, wat in 2007 leidde tot de gezamenlijke uitgave Jaargang, in 2009 gevolgd door het eerste deel van de reeks ‘Elementen’:  de zee de zee en in 2011 door een prachtige gedichtenwisseling tussen hem en Bernlef. Ook werkte hij mee aan verschillende projecten waar meerdere dichters bij betrokken waren.

De Atalanta Pers wil deze boeiende dichter niet alleen blijven volgen, zij doet ook niets liever dan hem in het resultaat van een nieuwe samenwerking onder uw aandacht te brengen.


Over het boek

De gedichten van Hans Tentije worden in het boek begeleid door zeven fotografische afbeeldingen, gemaakt door René Bakker. Op het frontispice is een achtste beeld geplaatst.

Het binnenwerk is in twee kleuren gedrukt op lichtgrijs papier.
Het geheel is met de hand gebonden in een omslag waarin meerdere soorten en kleuren papier zijn gebruikt. De titel is geplaatst op een buikband van hetzelfde papier als is gebruikt voor de schutbladen.
Titel
 Daarbuiten
Auteur
 Hans Tentije
Uitgavenummer
1.1.136
Pers
Atalanta Pers
Plaats
Baarn
Datum
2023
Opbouw
 23, III p. 
[1]: imprint, [3-5]: tekst; [7-21]: tekst, [23]: colofon
Formaat
 28 x 21.5 cm
Illustraties
 René Bakker
Vormgeving
  René Bakker
Drukkersmerk
  René Bakker
Oplage
 60 exemplaren:  I - III, 1 - 55 en 2 exx. HC
Letter
 Folio
Papier
 lichtgrijs, 135 grs.
Druktechniek
 full colour piëzografie
Bindwijze 
 
Uitvoering
 
Bijzonderheden
 
Documentatie
 
Signaleringen
 
Sec. literatuur
 
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 Daarbuiten
Auteur
 Hans Tentije
Uitgavenummer
 1.1.136
Pers
 Atalanta Pers
Opbouw
 23, III p. 
[1]: imprint, [3-5]: tekst; [7-21]: tekst, [23]: colofon
Formaat
 28 x 21.5 cm
Illustraties
 René Bakker
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 René Bakker
Oplage
 60 exemplaren:  I - III, 1 - 55 en 2 exx. HC
Alle exemplaren zijn gesigneerd door de auteur.