0 producten

Cees Andriessen [ een drieluik ]

Cees Andriessen - Mischa Andriessen - René Bakker
350,-

In deze uitgave t.g.v. het 40-jarig bestaan van de Atalanta Pers is beeldend kunstenaar Cees Andriessen de hoofdpersoon. Naast beeldend werk van zijn hand onder de titel Voorbij het uitzicht en poëzie van zijn zoon Mischa Andriessen, een reeks met de titel Spiegeldeel, bevat de uitgave Schrijvenderwijs, een gefilmd portret van de kunstenaar op dvd.
Deze drie delen vormen tezamen als 14e deel in de reeks 'Dialogen' een uitgave die niet alleen de 40e verjaardag van de Atalanta Pers viert maar ook die van een bijna 80-jarige kunstenaar.
Presentatie van het boek en vertoning van de film vinden op 17 november plaats in Museum CODA te Apeldoorn bij de opening van een tentoonstelling gewijd aan het werk van de Atalanta Pers. Voor meer informatie over deze tentoonstelling klik hier.

Zie verder onder de tab Toelichting.

Bij deze uitgave kan als aanvulling een map worden gekocht met vier extra, originele prenten van Cees Andriessen: Voorbij het uitzicht - II.  Voor meer informatie hierover klik hier.

De Atalanta Pers heeft in de loop van de veertig jaren dat zij bestaat met heel veel auteurs en beeldend kunstenaars samengewerkt. Onder deze mensen zijn er die meer voor ons zijn gaan betekenen, met wie een vriendschap is opgebouwd. Beeldend kunstenaar Cees Andriessen is een van hen.

Dat het 40-jarig bestaan van de Atalanta Pers bijna samenvalt met de 80e verjaardag van de kunstenaar, was een mooie aanleiding een uitgave te maken die beide feestelijkheden viert. Ik vroeg Cees Andriessen in een combinatie van lino- en houtsneden een soort levenslijn te maken. Deze is in de vorm van twee leporello’s opgeborgen achter het voor- en achterplat van wat de boekomslag van de gehele uitgave is, een band die de twee andere delen van de uitgave omsluit: een bundel met door zijn zoon Mischa Andriessen geschreven gedichten en een door mij gemaakt filmportret van de kunstenaar.

‘Behalve de liefde zelf’, zegt Mischa Andriessen, ‘heb ik drie liefdes van huis uit meegekregen, die voor literatuur, beeldende kunst en muziek.’ Aan de reeks gedichten die hij onder de titel Spiegeldeel voor dit boek schreef, liggen deze drie dan ook ten grondslag. Over hoe je liefde kunt delen gaat zijn bijdrage aan dit boek.

In het korte filmportret van Cees Andriessen, getiteld Schrijvenderwijs, zijn de brieven die hij in de voorbije jaren aan velen schreef het uitgangspunt en de leidraad geweest. Fragmenten daaruit vertellen het verhaal van de mens en de kunstenaar Cees Andriessen, wat hem beweegt en waarnaar hij al die jaren al op weg is. Dit onderdeel van het drieluik bestaat uit een omslag, waarin een dvd, een korte toelichting op de film en een colofon zijn opgenomen.

De film zal vertoond worden tijdens de presentatie van deze uitgave bij de opening van de jubileumtentoonstelling “Vlinderslag” in Museum CODA te Apeldoorn op 17 november as.

De onderdelen van het drieluik zijn bijeen gebracht in een alles omsluitende houten band, die geschilderd is in een kleur die in het werk van Andriessen de mens representeert. Om die band heen een kartonnen wikkel met betiteling. Zie de afbeeldingen.

De mogelijkheid bestaat om bij dit drieluik een aanvulling te kopen die een viertal extra, originele leporello’s van de kunstenaar bevat. Zie hiervoor uitgave 1.1.122A.

De Atalanta Pers bedankt de Stichting Frank van der Wal Fonds voor haar financiële bijdrage die de verschijning van dit boek mede mogelijk heeft gemaakt.

René Bakker


Cees Andriessen (1940)
geldt als een van de vooraanstaande vertegenwoordigers van de non-figuratieve kunst van zijn generatie in Nederland. Zijn oeuvre bestaat naast tekeningen vooral uit linoleum- en houtsneden. Muziek en literatuur vormen zijn grote inspiratiebronnen.
Andriessen ontving diverse prijzen. Zijn werk bevindt zich in vele particuliere en museale collecties, zowel in Nederland als daarbuiten.
Cees Andriessen heeft in de loop der jaren aan een viertal uitgaven van de Atalanta Pers meegewerkt. Dat de pers dit jaar haar 40e verjaardag viert, vormde een unieke gelegenheid om de krachten opnieuw te bundelen.

Om zijn website te bezoeken klik hier.

Mischa Andriessen (1970)
is dichter, schrijver en recensent. Hij debuteerde in 2008 bij Uitgeverij De Bezige Bij met de gedichtenbundel Uitzien met D waarvoor hij in 2009 de C. Buddigh’prijs kreeg toegekend. Zijn tweede bundel Huisverraad werd bekroond met de J.C. Bloem-Poëzieprijs 2013. Na Dwalmgasten (2016) verscheen dit jaar het zeer goed besproken Winterlaken.

Andriessen schrijft onder meer over beeldende kunst voor Het Financieele Dagblad en over jazz voor Trouw. Daarnaast is hij als redacteur verbonden aan het literair tijdschrift Terras. Hij publiceerde artikelen over literatuur in De Revisor en in het magazine van Poetry International. Andriessen heeft gewerkt bij de Koninklijke Bibliotheek en het Theaterinstituut Nederland, en was eerder adviseur van de Commissie Podiumkunsten van de Gemeente Utrecht.Titel
 Cees Andriessen - een drieluik
Auteur
 Mischa Andriessen
Uitgavenummer
 1.1.122
Pers
[Atalanta Pers]
Plaats
s.l.
Datum
s.a.
Opbouw
 4, IV  -  4, IV    17,III    3, I p.
[1-4]: illustraties  -  [9-12]: illustraties      [3]: titel, 2-14: tekst, [17]: Nawoord, [19]: Colofon   
[1]: titel,  [2-3]: tekst en dvd
Formaat
 28.3 x 24 cm
Reeks
 Dialogen, deel 14
Illustraties
houtdruk en linodruk van Cees Andriessen (samen 23 x ongeveer 180 cm)
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 Cees Andriessen
Oplage
 45 exemplaren: I-VII (voor betrokkenen), 1-35 (voor verkoop) en 3 ongenummerde exemplaren
Letter
 Folio, Gill Sans, Gisha
Papier
 350 grs. Dark Grey; 170 en 350 grs. Real Grey; 150 grs. Keaykolour limestone
Druktechniek
 piëzografie
Bindwijze 
 een vier maal gevouwen 350 grs. wikkelomslag met betiteling in grijs en rozerood met daarbinnen: 2 leporello's, een separate uitgave met 10 gedichten en een met een dvd 
Uitvoering
  twee onderdelen (poëzie en film) los gevat in een band met geschilderde houten platten, waar achter flappen twee lelorello's (houtdruk en linodruk) zijn bevestigd
Bijzonderheden
 
Documentatie
 
Signaleringen
 
Sec. literatuur
 
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 Cees Andriessen - een drieluik
Auteur
 Mischa Andriessen
Uitgavenummer
 1.1.122
Pers
 Atalanta Pers
Opbouw
 4, IV  -  4, IV    17,III    3, I p.
[1-4]: illustraties  -  [9-12]: illustraties      [3]: titel, 2-14: tekst, [17]: Nawoord, [19]: Colofon   
[1]: titel,  [2-3]: tekst en dvd
Formaat
 28.3 x 24 cm
Illustraties
 houtdruk en linodruk van Cees Andriessen (samen 23 x ongeveer 180 cm)
Vormgeving
 René Bakker
Drukkersmerk
 Cees Andriessen
Oplage
  45 exemplaren: I-VII (voor betrokkenen), 1-35 (voor verkoop) en 3 ongenummerde exemplaren