0 producten

Ark van alfabet

Huub Beurskens & Hans de Wit
0,-

 

Ark van alfabet. Om de taal als kwaal te redden?
Ararat van woorden die niemand ooit verhoorden.
Aan boord een beestenboel geheel van zinnen.

 

Deze regels vormen het intrigerende openingsgedicht van de op 10 september 2017 te verschijnen nieuwe uitgave Ark van alfabet.

Een dichter en een tekenaar nemen u in deze uitgave mee op een zeer boeiende zoektocht. De dichter is Huub Beurskens, de tekenaar is beeldend kunstenaar Hans de Wit. Sinds hun studie aan de kunstacademie in Tilburg kennen zij elkaar. Sinds die tijd zijn ze elkaar blijven volgen.

Huub Beurskens ontwikkelde zich naast zijn werk als beeldend kunstenaar tot een belangrijk en gewaardeerd schrijver van romans, verhalen, essays en gedichten; Hans de Wit is een zeer gerespecteerd beeldend kunstenaar (tekenaar) geworden.
Omdat beiden een grote affiniteit met elkaars werk hebben, was het een uitgelezen kans om ze in deze uitgave samen te brengen en hen op geheel onafhankelijke wijze hun verhaal te laten vertellen, in woorden en in beelden (zie de toelichting).

Het is mogelijk bij deze uitgave een originele tekening van Hans de Wit te kopen. Zie voor uitgebreide informatie in tekst en beeld de toelichting onder 1.1.113A.

Over de reeks gedichten

Schrijven over oorsprong, zin en einde van het menselijk leven is per definitie iets paradoxaals, immers zonder taal was en is de mens ondenkbaar, terwijl juist die taal hem met onmogelijk te beantwoorden vragen over zijn bestaan opzadelt. Wellicht tegen beter weten in probeert de literatuur en met name de poëzie een kier te forceren, al is het maar kortstondig of vluchtig, in die dramatische, zo niet tragische constellatie, door de taal als het ware met haar eigen middelen te bestrijden of te verleiden. Dat is wat geprobeerd wordt met en in de 27 strofen van Ark van alfabet, strofen die gehoorzamen aan de volgorde van het alfabet, door opeenvolgend elk van hun drie regels te laten beginnen met een van de letters en met een omvattende strofe af te sluiten. Daarbinnen moet de taal proberen te overleven als in een dobberende ark, in de hoop om ergens iets te kunnen ontwaren van de zin of het einde van wat een zondvloed lijkt die ze over zichzelf heeft afgeroepen.

Over de tekeningen

Toen Hans de Wit voor de eerste keer Ark van Alfabet las, viel hem direct de rijkdom aan beelden op. In de 27 strofen zag hij dat op ‘acrobatische’ wijze de onlosmakelijke en dramatische taal-mensverhouding werd uitgerafeld, beschouwd, getransformeerd en gereconstrueerd, vanaf het ontstaan van de mens tot zijn neergang.
Hij ervoer de beeldende associaties als zo talrijk en intens, dat
hij niet hoefde te twijfelen over zijn antwoord op het verzoek mee te werken aan een uitgave van die gedichtenreeks met fragmenten van tekeningen van hem daarbij.
De Wit koos 26 details uit vijf eerder gemaakte grote tekeningen die voor hem de beeldende zeggingskracht van de tekst op hun eigen manier tonen, om in combinatie met die tekst het drama tweeledig gestalte te geven.
Hans de Wits tekenwerk, met zijn dystopische karakter, vertelt zo naast de gedichten een verhaal op parallelle, maar allesbehalve illustratieve eigen wijze.

Titel
Ark van alfabet
Auteur
Huub Beurskens
Uitgavenummer
1.1.113
Pers
Atalanta Pers [Baarn, najaar 2017]
Plaats
Baarn
Datum
najaar 2017
Opbouw
II, 61, III p.  / [3]: imprint, [4-5]: titel, [7]: motto, [8-61]: tekst, [63]: colofon
Formaat
25.5 x 24.5 cm
Illustraties
Hans de Wit
Vormgeving
René Bakker
Drukkersmerk
Hans de Wit
Oplage
45 genummerde en dubbel gesigneerde exemplaren: I-V (medewerkers en archief); 1-40 (verkoop)
Letter
Gisha
Papier
binnenwerk: 120 grams Keaykolour, krijt; schutbladen: 130 grams Hahnemühle Bugra; band: 135 grams Scarlet
Druktechniek
Full-colour piezografie Het drukwerk is, tenzij anders wordt vermeld, gedaan door René Bakker
Bindwijze
Gebonden, met opgelegde platten van zwart karton, aan voor- en achterzijde en op de rug voorzien van 135 grams Scarlet, met betiteling in zwart, met schutbladen van Hahnemüle rose.
Bijzonderheden
De uitgave bevat 26 + 1 drieregelige gedichten die Huub Beurskens op verzoek van de Atalanta Pers heeft geschreven.
Hans de Wit koos uit enkele van zijn grote tekeningen 26 fragmenten bij de gedichten. De illustratie op het titelblad loopt vanuit de tegenoverliggende pagina door naar de pagina met de titel. Bij de uitgave kon facultatief een originele tekening – niet zijnde een van de illustraties in de uitgave – van De Wit gekocht worden (zie 113A).
De uitgave is op 10 september 2017 gepresenteerd bij Witteveen Visual Art in Loods 6 te Amsterdam tijdens een tentoonstelling van tekeningen van diverse kunstenaars, onder wie Hans de Wit.
Het motto is een citaat van Elias Canetti.
Documentatie
Folder, 21 x 14,5 cm., Atalanta Pers, Baarn, s.a., [6 p.], bedrukt in full colour op 120 grams Keykolour krijt. Versie met op p. 6 alleen het imprint.
Folder, 21 x 14,5 cm., Atalanta Pers, Baarn, s.a., [6 p.], bedrukt in full colour op 120 grams Keykolour krijt. Versie met op p. 6 naast het imprint ook nadere informatie over de presentatie.
Bestelformulier, 21 x 14,4 cm., Atalanta Pers, Baarn, s.a., [2 p.], eenzijdig bedrukt in grijs en rood op 100 grams Keykolour limestone.
Bestelbevestiging, 21 x 14,4 cm., Atalanta Pers, Baarn, s.a., [2 p.], eenzijdig bedrukt in grijs en rood op 100 grams Keykolour limestone.
E-mailbericht Aan enkele trouwe Atalanta-vrienden, als voorpublicatie over de verschijning van de uitgave en de mogelijkheid een exemplaar te reserveren, 15 augustus 2017. E-mailbericht Aan allen die de uitgave “Ark van alfabet” kochten, ter melding van een radio-interview met Huub Beurkens op 26 augustus 2017 over de uitgave, 20 augustus 2017.
Aanbiedingsbericht, 15 x21 cm., Atalanta Pers. Baarn, s.a., [2 p.], eenzijdig bedrukt in grijs en rood op 120 grams Keykolour krijt.
Signalering
Spits, F, Gesprek met Huub Beurskens over Ark van Alfabet in: De Taalstraat, KRO-NCRV, NPO Radio 1, 26 augustus 2017.
###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel
 Ark van alfabet
Auteur
 Huub Beurskens
Uitgavenummer
 1.1.113
Pers
 Atalanta Pers [Baarn, najaar 2017]
Formaat
 25.5 x 24.5 cm
Illustraties
 Hans de Wit
Oplage
 45 genummerde en dubbel gesigneerde exemplaren: I-V (medewerkers en archief); 1-40 (verkoop)