0 producten

psalmen van nu

diverse auteurs
450,-

Psalmen van nu is op initiatief van Atalanta Pers in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van Utrecht gemaakt voor de tentoonstelling ‘Heilig Schrift’ in Museum Catharijneconvent te Utrecht. Bedoeld als een soort van modern psalterium zijn in deze uitgave 21 nieuwe psalmgedichten bijeengebracht. Elf daarvan verschenen eerder. De overige tien zijn op verzoek van Atalanta Pers geschreven. De beeldende kant van deze uitgave werd verzorgd door René Bakker (foto’s) en Rien van der Nat (etsen). Bart Jaski, conservator van de Universiteitsbibliotheek te Utrecht, schreef een inleiding. De band bestaat uit een zwarte, kunststof cassette met transparant schuifdeksel. Elk blad kan zo in de als lijst fungerende cassette getoond worden. Een selectie uit de bladen uit deze uitgave maakte deel uit van de genoemde tentoonstelling in Museum Catharijneconvent te Utrecht die van oktober 2016 tot januari 2017 te zien was.

U bent geïnteresseerd, maar wilt de uitgave graag even in de hand houden en met eigen ogen zien. Dat kan. Stuur ons een mail of bel ons om daarvoor een afspraak te maken. 

Psalmen van nu is het resultaat van een plan om op een bijzondere manier meer aandacht te vragen voor het Utrechts Psalter, het wereldberoemde 9e-eeuwse handschrift uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek van Utrecht dat naast een aantal cantica de Latijnse tekst van alle 150 psalmen uit de bijbel bevat, door tekenaars prachtig geïllustreerd.

Het plan was een uitgave te maken die als een hedendaagse reactie op het middeleeuwse Psalter gezien zou kunnen worden, een uitgave met nieuwe psalmen en nieuwe beelden. De universiteitsbibliotheek was enthousiast en de plaatsing van het Psalter op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO was een mooie steun in de rug.
Na een jaar hard werken is psalmen van nu voltooid en kunnen we u het verschijnen van deze bijzondere uitgave aankondigen.

Omdat de psalmen tot de poëzie gerekend kunnen worden, was het een mooi idee om aan een aantal hedendaagse dichters te vragen een psalmgedicht te schrijven. Dat is gebeurd. De uitgave bevat 21 nieuwe psalmen, die een zeer divers beeld schetsen van alles wat er in de hoofden van de moderne mens omgaat. En ook de beelden die deze hedendaagse gedachten, gebeden en aanklachten vergezellen, zijn van deze tijd, evenals de in deze uitgave gebruikte materialen. Toch zijn er voor de goede beschouwer zowel zichtbare als onzichtbare verwijzingen naar het middeleeuws Psalter te ontdekken. En zo zingt psalmen van nu er na twaalf eeuwen als een modern antifoon op terug vanuit een inmiddels ingrijpend veranderde wereld.

Psalmen van nu is geen gebonden boek. Er is bewust voor gekozen om de inhoud losbladig te laten zijn: de hier bijeengebrachte kleine verzameling nieuwe psalmen vormt namelijk geen canon, maar moet duidelijk gezien worden als een tijdelijke, dus aanvulbare of vervangbare reeks. Bijkomend voordeel is dat elk afzonderlijk blad uitgenomen en in de lijst van de cassette of in een afzonderlijke lijst kan worden getoond.

Van 7 oktober 2016 tot 8 januari 2017 is psalmen van nu samen met het Utrechts Psalter tentoongesteld in Museum Catharijneconvent te Utrecht, als onderdeel van de tentoonstelling "Heilig Schrift".

Inhoud - teksten

Psalmen van nu telt 29 bladen. Op 21 daarvan is van de volgende dichters een psalmgedicht afgedrukt:
Benno Barnard, H.C. ten Berge, Huub Beurskens, Mark Boog,
Frans Budé, Paul Claes, Imme Dros, Ron Elshout, Ida Gerhardt,
Eva Gerlach, Peter Ghyssaert, Leo Herberghs, Esther Jansma,
Hans Kloos, Hester Knibbe, Guus Kuijer, Tomas Lieske,
Hans Tentije,Willem van Toorn, Simon Vinkenoog en Leo Vroman.
Tien gedichten zijn speciaal voor deze uitgave geschreven. De andere zijn gekozen uit "Nieuwe Psalmen", een uitgave van Parmentier uit 1995.
Psalmen van nu wordt uitvoerig ingeleid door Bart Jaski, conservator handschriften en oude drukken (rariora) van de Universiteitsbibliotheek Utrecht.

Van alle bladen in psalmen van nu zijn er 24 voorzien van beeldend werk van René Bakker (fotografie) en/of Rien van der Nat (etsen). De drie etsen in gemengde techniek zijn bladvullend en uiteraard van de plaat gedrukt.

Het formaat van de bladen is 28 x 44 cm. De band wordt gevormd door een prachtige matzwarte perspex cassette, afgesloten met een transparant deksel. Hierdoor is het mogelijk om elk gekozen blad van deze uitgave in de als lijst fungerende cassette te exposeren. Uiteraard kunnen de bladen ook afzonderlijk worden uitgenomen en ingelijst. De onderzijde van de cassette bevat een in het acrylaat geëtste titel.

Psalmen van nu was van 7 okt. 2016 tot 8 jan. 2017 te zien in het Museum Catharijneconvent te Utrecht. De uitgave was daar ook te koop.

De voorintekenprijs is € 595,00 [ na 1 oktober 2016: € 650,00 ]. Voor de eventuele verzending binnen Nederland zullen geen extra kosten in rekening gebracht worden.

Een keuze uit de bladen is te zien onder de tab 'Meer afbeeldingen'.


Titel

psalmen van nu

Uitgavenummer

1.1.107

Auteurs

Benno Barnard, H.C. ten Berge, Huub Beurskens, Mark Boog, Frans Budé, Paul Claes, Imme Dros, Ron Elshout, Eva Gerlach, Peter Ghyssaert, Leo Herberghs, Esther Jansma, Hans Kloos, Hester Knibbe, Guus Kuijer, Tomas Lieske, Hans Tentije, Willem van Toorn, Simon Vinkenoog, Leo Vroman.

Pers

Atalanta Pers, Baarn, [najaar 2016]

Plaats

Atalanta Pers, Baarn, [najaar 2016]

Datum

Atalanta Pers, Baarn, [najaar 2016]

Opbouw

57, I p.  /   [1]: titel, [3]: subtitel, [5]: inleiding, [7-54]: tekst, [55]: Toelichting, [57]: Colofon.

Formaat

28 x 44 cm

Illustraties

René Bakker en Rien van der Nat

Vormgeving

René Bakker

Drukkersmerk

René Bakker

Oplage

37 genummerde, dubbel gesigneerde exemplaren. I-V: bestemd voor de medewerkers; 1-30, bestemd voor de verkoop; [1-2]: HC.

Letter

Adobe Caslon Pro, Adobe Garamont Pro, Baker Signet, Folio, Gisha, Lithos Pro, Myriad Pro, Uncial.

Papier

240 grams Vélin pur fil Johannot.

Druktechniek

Piëzoprint, in full colour en diepdruk.

Tenzij anders wordt vermeld, is het drukwerk gedaan door René Bakker. 

Bindwijze

29 plano's, in cassette van zwart acrylaat met transparant schuifdeksel, voorzien van geëtste betiteling en beeldmerk op de onderzijde.

 

Bijzonderheden

Uitgave in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van Utrecht, gemaakt als bijdrage aan de tentoonstelling “Heilig Schrift” in het Museum Catharijneconvent te Utrecht van 7 oktober 2016 tot 8 januari 2017. De inleiding is van de hand van Bart Jaski, conservator handschriften en oude drukken (raroria) van de Universiteitsbibliotheek Utrecht. Het blad met de Toelichting bestaat uit 3 afzonderlijke toelichtingen: bij de opzet en de gedichten, bij de foto’s en bij de etsen. De 3 bladen met etsen zijn vervaardigd door Rien van der Nat, waarbij op 2 bladen sprake is van een combinatie van ets en elementen in piëzografie van René Bakker. De overige illustraties zijn gebaseerd op foto’s waarbij onder andere ook opnamen van (delen van) het Utrecht Psalter die met toestemming van de Universiteitsbibliotheek Utrecht zijn opgenomen. De cassete is vervaardigd door Eiso Bergsma uit Amsterdam.

In de uitgave zijn 21 psalmgedichten in 2 reeksen opgenomen. Tien daarvan zijn met toestemming overgenomen uit Nieuwe Psalmen (Parmentier nr 4, 1995) en betreft de gedichten van Frans Budé, Paul Claes, Imme Dros, Ron Elshout, Peter Ghyssaert, Leo Herberghs, Hans Kloos, Tomas Lieske, Simon Vinkenoog en Leo Vroman. Tien dichters schreven voor deze uitgave een nieuw psalmgedicht, te weten Benno Barnard, H.C. ten Berge, Huub Beurskens, Mark Boog, Eva Gerlach, Esther Jansma, Hester Knibbe, Guus Kuijer, Hans Tentije en Willem van Toorn. Een psalmberijming van Ida Gerhardt werd met toestemming overgenomen uit De Psalmen (1972); deze fungeert als verbinding tussen de beide reeksen.

De deelnemende dichters hebben een gevouwen plano ontvangen van het blad waarop hun gedicht staat afgedrukt. Het is voorzien van een titelpagina en een colofon. De inleider heeft een blad naar keuze ontvangen. Zie ook 1.1.107A.

 

Documentatie

Bericht verwacht | even bijpraten aan onze trouwe volgers, 21 x 15 cm., Atalanta Pers, [Baarn, februari/maart 2016, [4 p.], gedrukt in bruin, grijs en oker op getint papier.

Folder, 21 x 15 cm., Atalanta Pers, [Baarn], s.a., [4 p.], bedrukt in bruin en grijs op 150 grams Keaykolour snow.

Reclamekaart, 15 x 20 cm., Atalanta Pers, s.l., s.a., [2 p.], bedrukt in full colour op 240 grams Vélin pur fil Johannot.

Brief met vriendelijk verzoek aan onze trouwe Atalanta-vrienden, 15 x 21 cm., Atalanta pers, s.l., s.a., [2 p.], eenzijdig bedrukt in bruin en grijs op getint papier.

Aankondigingsbrief psalmen van nu, 29,7 x 21 cm., Atalanta Pers, s.l., s.a., [2 p.], eenzijdig bedrukt in bruin, grijs en zwart op getint papier.

Hieronder afbeeldingen van een aantal losse bladen uit het boek. Wilt u meer zien, neem dan svp contact met ons op.


titelpagina 1


opgave auteurs en beeldend kunstenaars


tekst: Leo Herberghs


tekst: Imme Dros


prent (1 van 3) in gemengde techniek:  Rien van der Nat en René Bakker


tekst:  Ida Gerhardt


tekst:  Ron Elshout


tekst: Simon Vinkenoog


prent (2 van 3) in gemengde techniek:  Rien van der Nat en René Bakker


tekst:  Frans Budé


tekst:  Benno Barnard

tekst:  Eva Gerlach


Colofonpagina###PRODUCTS_DESCRIPTION_5###

Beknopte beschrijving

Titel

psalmen van nu

Uitgavenummer

1.1.107

Auteurs

Benno Barnard, H.C. ten Berge, Huub Beurskens, Mark Boog, Frans Budé, Paul Claes, Imme Dros, Ron Elshout, Eva Gerlach, Peter Ghyssaert, Leo Herberghs, Esther Jansma, Hans Kloos, Hester Knibbe, Guus Kuijer, Tomas Lieske, Hans Tentije, Willem van Toorn, Simon Vinkenoog, Leo Vroman.

Pers

Atalanta Pers, Baarn, [najaar 2016]

Formaat

28 x 44 cm

Illustraties

René Bakker en Rien van der Nat

Oplage

37 genummerde, dubbel gesigneerde exemplaren. I-V: bestemd voor de medewerkers; 1-30, bestemd voor de verkoop; [1-2]: HC.

Van dezelfde auteur / kunstenaar